sobota 10. září 2016

My a oni


Doporučuju pustit - písnička, která se tématicky naprosto hodí :).

Poslední dobou čím dál častěji narážím na slovo „oni“. A tím nemám na mysli v učebnici češtiny, ale reálném světě, který se až příliš často rozděluje. Proč je to neustále „my a oni“? Je samozřejmé, že se lidé na skupiny dělit musí. Ať už podle pohlaví, věku, anebo zájmů. Ne každý snese každého. To je normální. Jenže pak se najdou i tací, co když o někom mluví, odfrknou si a pronesou slovo „oni“ takovým způsobem, jako by to byla urážka. Nemyslím si, že je to v pořádku. A takových skupin, nenáviděných polovinou světa, tu máme hned několik. Týká se to národů s jiným náboženstvím, pletí, zvyky, ale úplně nejčastěji komunity, zvané
LGBT.

Pro ty, co to náhodou netuší, LGBT znamená „lesbian - gay - bisexual - transgender/transsexual“ a je to tedy hromadné označení pro všechny, kdo jsou dnes světem bráni jako „jiní“. Ale proč? Upřímně, každý jsme jiný. Nenormální. Ať už proto, že posloucháme metal, máme rádi určitý fandom, vyznáváme nezvyklé náboženství anebo nosíme příliš extravagantní oblečení. A co na tom? Nic. Všichni jsme lidé. A tak to zůstane. Přesto se okolí podívá znechuceně spíš na dva homosexuály, kteří se drží za ruce, než na člověka, co by byl schopný vystřílet polovinu země. I takoví lidé existují. A světe, drž se, je jich celkem dost.


Co ale způsobuje, že je LGBT komunita tak nepochopená? Je sice odvěkým stereotypem, že pár tvoří pouze muž a žena, ale na to bych vám řekla - dospějte! Svět se změnil. Už nejsme v osmnáctém století, kdy ženy nosily sukně ke kotníkům, muži se jim dvořili a slovo jako „homosexualita“ bylo trestané lynčováním. Nacházíme se ve dvacátém prvním století. Ještě bych pochopila nábožensky vychované lidi, kteří mají svůj předpoklad od Boha, ovšem člověka, který považuje stejnopohlavní pár jednoduše za divný, asi nikdy.

Ale postupme dál. Když se do té vlny homofobie a nenávisti ponořím o trochu víc, řekla bych, že hůře jsou na tom gayové. Jde o to, že na mužském pohlaví jde více poznat, když změní orientaci, a proto vyčnívají z davu mnohem častěji, než ženy. A to je, jak už jsem začala nahoře, přeci nehorázné a nenormální, že?

Ve snaze srovnat to, že lidé, jako nejnadřazenější skupina živočichů mají takzvaně právo na cokoli, se ptám: jsou kluci/muži lidé? Nevím jak vy, ale já bych řekla, že jo. Úplně stejní, jako ostatní. A obecná definice lásky zní, že se dva lidé mají rádi. Nikdo nikdy nedefinoval (až na Bibli, kterou se ale minimálně polovina světové populace neřídí), že to musí být muž a žena, protože dřívější lidé ani nepočítali s jinou možností. Což se dnes příhodně obrací proti nim - do této „rovnice“ se dá s naprostým klidem dosadit i homosexuální pár. A to i ženský - abych nemluvila jen o mužích.

V dnešní době je homofobie jako infekce, která se šíří světem. A ne všichni jsou imunní. Bohužel však existují i horší věci, než jen nenávist - přes tu se člověk přenese. Ale když vám, podobně jako většině dnešních LGBT párů, zakážou tupé hlavy ve vládě, abyste si adoptovali dítě, tak to s vámi sekne. Ženy mohou využít umělého oplodnění, u nich to tak těžké není. Ale co gayové? Argument, že by dítě v rodině takových rodičů neprosperovalo, a co „hůř“ - mohlo by se už narodit nebo být vychováno jako homosexuál, je vyloženě směšný. Výchova na toto vliv nemá, protože záleží čistě na daném jedinci, jak vnímá okolí a k jakému pohlaví jej to táhne.


Naopak, dnes se velmi často stává, že dítě vyrůstá v neúplné rodině, protože má rozvedené rodiče anebo v rodině, kde se matka a otec od rána do večera hádají. Heterosexuální rodina není vždycky řešením, což ale spousta lidí odmítá vidět.

Já sama bytostně nesnáším naopak homofoby. I když ne, není to tak silné, jen nedokážu jejich názor pochopit. Ale dobrá, ať si myslí, co chtějí. Dokud objektům svojí nenávisti neubližují, prostě je přehlížím. Každopádně tahle skupina je pro mě tou, které říkám „oni“, i když mi je proti srsti jakékoli vystrkování lidí ze společnosti. Nedokážu pochopit, jak může někdo odsuzovat a ubližovat ostatním za to, co mají rádi a za jejich názor.

Sice vím, že slovy se moc změnit nedá… Ale mít tu moc, vzkázala bych lidem, aby se nad sebou zamysleli. Nikdo není stejný, jeden je pomalý, druhý malý a třetí třeba doživotně nemocný. Ale dokud tito lidé neohrožují ostatní, není potřeba je odstrkovat a nenávidět. Ten, kdo si tohle nikdy nezažil, nepochopí pocity člověka na kraji společnosti, kterému je navíc ubližováno. Jsou menší případy, kdy se jedná „jen“ o školní šikanu, ale pak i větší, kdy jsou takoví lidé i týráni, zneužíváni a na různých místech světa i zabíjeni.

A proč? Jsou jiní. Argument, za který bych naopak zabíjela já. Být jiný a vyčuhovat z davu není nic špatného, což mnozí nechápou. Zameťme si nejprve před vlastním prahem, a teprve potom suďme ostatní.

Udělejme svět lepším místem.




2 komentáře:

  1. Úžasný <3 Sdílím tvůj názor, sama nemám ráda netolerantní lidi, ale jak říkáš, nevadí mi moc, dokud nedělají ostatním peklo. A netýká se to jen homosexuálů, ale i jiného stylu atd. Ale doopravdy skvělý článek, Jsi úžasná a piš dál !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc! Jsem ráda, že se najdou lidé, kteří se mnou souhlasí. Třeba se nám jednou podaří udělat svět lepším místem... Ale myslet si to je ode mě asi hodně naivní,
      Každopádně vážně děkuju moc za chválu, neskutečně jsi mě potěšila! :)

      Vymazat

Předem děkuji za každý komentář :)